Konsepte van sonkragontwerpgeboue

Selfhulp

Passiewe sonkrag

'N Natuurlike stelsel wat die hitte-oordrag van die son na verskillende ruimtes van 'n gebou, soos die sitkamer, eetkamer, ens. Moontlik maak.

SunSpace

Dit word gedefinieer as die geglasuurde struktuur of kamer wat gebruik kan word om die son se energie op te vang om die geboue te verhit.

termoheweleffek

'N Stelsel wat 'n sonkollektor gebruik om die hitte vas te vang en dan deur natuurlike konveksie deur ruimtes versprei word.

Indirekte winsstelsel

Hierdie messelwerkmuur wat gebruik word om die beglazing van die woonruimte te skei, dien as 'n baksteenmuur.

Die gemeenskaplike punt

State Bank of Patiala, Solar Energy Center, MNRE, MLA's Hostel in Shimla, Panjab Energy Development Agency, TERI Retreat, Gurgaon en die ontwikkeling van agentskappe vir hernubare energie vir Wes-Bengale by Kolkata - Hierdie geboue het een ding gemeen (behalwe in Indië) dat almal passiewe ontwerpkenmerke vir sonkrag het. Die ontwerp van sonkrag-passiewe geboue is afgelei van die tradisionele Mughal-argitektuur. Dit is 'n antieke kennis wat die relevansie daarvan vind in die Rooi Fort in New Delhi en forte en Havelis in Rajasthan (veral in die stede Jaipur, Jaisalmer, Jodhpur)

Die belangrikste verskil tussen moderne argitektuur en sonkrag-passiewe ontwerp is die manier waarop 'n mens die natuur gebruik. Moderne argitektuur lê klem op die konstruksie van 'n eie ruimte deur die elemente van die omgewing te ignoreer, terwyl laasgenoemde op 'n balans tussen 'eie ruimte en natuur' fokus.

Konsepte van klimaatstoestande

Ses klimaatstoestande word in Indië waargeneem wat as 'toestand' voorgestel word (gemiddelde maandelikse temperatuur ° C, relatiewe humiditeit in%)

Warm en droog (> 30, <55), warm en vogtig (> 30,> 55), matig (25-30, <75), wolk en bewolk (<25,> 55), wolk en sonnig (<25, <55), Saamgestelde (As ses maande of langer nie binne een van die ander een val nie).

Hierdie klimaatstoestande moet in ag geneem word tydens die ontwerp van passiewe geboue vir sonkrag. Volgens National Building Code (2005, NBC), is die twee klimaatsones “wolk en bewolk” en “wolk en sonnig” onder een algemene kategorie “koud” gekategoriseer - dus moet vyf klimaatstoestande oorweeg word vir sonkrag-passiewe ontwerp. Die klimaatsone of ligging waar die gebou geleë is, speel 'n belangrike rol, aangesien sommige elemente van die klimaat (sonstraling of omgewingstemperatuur ens.) Vrugbaar gebruik kan word en om die mikpunt van 'n energiebewuste gebou te bereik.

Belangrike ontwerpstrategie

Al die geboue wat in die warm en droë, warm en vogtige en matige sones gebou is, moet 'n ligte binnekant van die mure hê, die deure en vensters ordentlik oriënteer, oorhangsels van geskikte grootte vir vensters, 'n goeie isolasie van die binneland. Dit sal hitteverbetering teenstaan ​​en hitteverliese in alle geboue bevorder.

Al die geboue wat in die koue klimaatsones gebou is, moet groter vensters op die suidelike mure en donker buitekleure hê om meer sonhitte op te neem.

Konsep van direkte passiewe stelsel

Dit is die eenvoudigste sonkrag-passiewe stelsel, aangesien dit die sonstraling deur die suidwaartse muur kan binnedring. Die warmtegeleidingsvermoë van die konstruksiemateriaal bewaar en stel die hitte vry vir die verhitting van die kamers.

Konsep van indirekte sonkrag-passiewe stelsel

Die toelating van sonenergie deur indirekte modusse deur gebruik te maak van 'n stelsel soos

  1. Trombe-muur (indirekte wins soliede massa-mure).
  2. Roof Pond ('n watermassa, dakdam) wat in die dak geleë is.
  3. Termosifon (vang en versprei van sonstraling).

Konsep van 'n passiewe verkoelingstelsel

Die belangrikste beginsel van hierdie stelsel is om te verhoed dat hitte die gebou binnedring en dit vrylaat wanneer dit in die gebou beland. Hier is 'n paar tegnieke om 'n passiewe verkoelingstelsel te bewerkstellig -

  1. Ligte dakke en mure om hitte te weerspieël.
  2. Behoorlik ontwerpte skakerings en behoorlike skadu van vensters.
  3. Korrekte plasing van vensters.
  4. Gebruik van termiese massa om oorverhitting te voorkom in warm, sonnige weer.
  5. Nagtelike ventilasie.
  6. Gebruik van isolasie.

Waarom sonontwerp

Dit is 'n paar tegnieke wat deur 'n argitek, siviele ingenieur of huiseienaar gebruik kan word om die gebou 'energiebewus' te maak. Dit sal nie net die omgewing help nie, maar dit sal ook u afhanklikheid van die elektriese verkoelingsapparaat verminder, en dit sal die doeltreffendheid van kunsmatige verkoelingstelsels verhoog. Dit bespaar u geld en onnodige herstelwerk.

Mense, laat ons gaan Solar! Onthou, saam kan en kan ons die omgewing red.

BRONNE: Basiese beginsels van sonverhitting en verkoeling van geboue, IGNOU

Was dit die moeite werd om te lees? Laat ons weet.