Wat is Inuit Kuns

Inuitkuns kan die beste gedefinieer word as 'n rituele kuns. Mense van die Noordpool (Eskimo-mense) volg dit.

Die kunswerke van Inuit-kuns is oral in die wêreld te sien: baie ryk en invloedryke mense spandeer hul fortuin om Inuit-kunswerke te versamel. Die kuns het in 1948 as 'n neiging ontwikkel toe 'n jeugdige Kanadese kunstenaar, James A. Houston, na die noorde van sy land gereis het. Hy het 'n paar sketse van Inuïte gemaak en dit aan die mense gegee wat daarop gereageer het om hulle kunswerke aan hulle te gee - klein houtsneewerk wat hulle self gemaak het. Hierdie eerste ontmoeting met die mense van Arktiese kunswerke sou binnekort deur baie ander toegepas word. Handelaars, sendelinge en walvisse het na die noorde begin reis. Die belangrikheid van die houtsneewerk en die ander kunswerke is spoedig erken, en mense van die Inuit het begin om hul bestaan ​​te verdien deur hul kuns te verhandel met waardevolle goedere vir daaglikse gebruik. Gemodelleerde voorwerpe soos gekerfde walrustande en klein figure is baie gewild in Kanada en later ook op ander plekke in die wêreld.

Wat is die primêre onderwerp van inuitkuns, en wat maak dit so aantreklik vir versamelaars?

Miskien is dit 'n robuuste verhouding met die natuur. Inuitkuns verteenwoordig die natuurlike omgewing en die rou lewenswyse van die Eskimo-mense. Dit is ook 'n simbool van hul geloof en tradisie en hul godsdienstige houding. Die polêre natuur, die land en die see, die diere van die noorde, die plante, die insekte en soogdiere, wat inheems is aan die noorde, is onderhewig aan hul kunswerke. Custom het 'n wesenlike rol in die evolusie van die Eskimo-volk gespeel, so dit word behandel in die algemene patroon wat hul kuns voorstel.

Die wortels van die Eskimo-mense is een van die redes waarom Inuit-kuns ontstaan ​​het. Die vroeë Eskimo-mense het deur Rusland getrek en hul nuwe huis in Alaska gebou. Die klimaat daar was so lastig dat Eskimos al hul mag benodig om te oorleef. Arktiese Kanada was 'n geïsoleerde gebied, en daarom het daar 'n omvattende poging geëis. So het hul geloof in die bonatuurlike, in die noordelike geeste en diere verskyn. Hul folklore het 'n ondersteunende rol vir oorlewing gedien. Die ou mense het hul bekommernisse en hoop voorgestel deur klein amulette te maak en werktuie te versier. Die Inuit-kuns is baie gesofistikeerd en aandag word aan min besonderhede gegee: ek het gesien hoe 'n antieke ysbeer op 'n stuk ivoor gegraveer is, kleiner as 'n kleinkiekie. Inuit het skerp sintuie verkry sodat hulle in die woestyn kon oorleef.

Om in die rowwe omstandighede aan die lewe te bly, moes 'n Eskimo selfs 'n ysbeer jag - om 'n tegniek te ontwikkel om dierlike geluide te kopieer om die dier te vang en vinniger as 'n kraai te voel.

Diere het simbole van moed en krag geword; daarom word hulle gekerf en afgebeeld in kunswerke van Inuit. Miskien maak kultuur en oortuigings die Inuit-kuns so beroemd onder die Westerse beskawing: die kunswerke is geskep met 'n aanskoulike gevoel van die omringende wêreld en die natuur.

Was dit die moeite werd om te lees? Laat ons weet.