Kort geskiedenis van sout en oorloë

Sout, ook as tafelsout of NaCl-formule toegeskryf, is 'n ioniese verbinding van natrium- en chloorione.

Oorsprong

Mense verbruik sout sedert hulle ape ontwikkel het. Duisende jare gelede het ons voorvaders van die jagter-versamelaar 'n ander soort sand op vleis probeer - hierdie 'verskillende soort meer-sand' het die smaak van die vlees verbeter, en so het die tradisie voortgeduur. Geleidelik het die mens sout begin verbruik en gebruik, van voedselbewaring tot geurmiddels. Salt se vermoë om voedsel op te slaan het 'n bydrae gelewer tot die ontwikkeling van die beskawing. Dit het gehelp om die afhanklikheid van die seisoenale beskikbaarheid van voedsel uit te skakel en het dit moontlik gemaak om voedsel oor groot afstande te vervoer.

Antieke geskiedenis

Sout was van groot waarde vir die Tamils, Jode, Grieke, Hetiete, Chinese en ander mense uit die oudheid. Behalwe dat dit 'n bydraende faktor was in die ontwikkeling van die beskawing, was sout deel van die militêre praktyk om die aarde deur verskillende mense te sout, begin met die Assiriërs. In die vroeë tye van die Romeinse Republiek, met die evolusie van die stad Rome, is paaie gebou om die vervoer van sout na die hoofstad toegankliker te maak. 'N Voorbeeld was die Via Salaria, wat van Rome na die Adriatiese See lei. Die Adriatiese See, met 'n groter soutgehalte vanweë die vlak diepte, het meer produktiewe sondamme as dié van die Tirseense See, baie nader aan Rome. Die woord “salaris” kom van die Latynse woord sout. Aan die Weskus in Gujarat in Indië is sout minstens 5,000 jaar lank voorberei in 'n moerasland van 9,000 vierkante myl, bekend as die Rann van Kutch.

Sout in die Chinese geskiedenis was 'n stabiele bron van inkomste vir die keiserlike regering.

Sout en oorloë

Salt het 'n leidende rol gespeel in die bepaling van die potensiaal en posisie van die wêreld se groot stede. Liverpool het opgestaan ​​van net 'n klein Engelse hawe om die belangrikste uitvoerhawe te word vir die sout wat in die beroemde Cheshire-soutmyne gegrawe is en sodoende die ingang vir die grootste deel van die wêreld se sout in die 19de eeu geword het.

Soutgeboude en verpletterde ryke. Die soutmyne van Pole het in die 16de eeu tot 'n groot koninkryk gelei, net om vernietig te word toe Duitsers seesout ingebring het. Venesië het betoog en 'n oorlog gewen met Genua oor speserye. Genua Christopher Columbus en Giovanni Caboto sou egter later die Mediterreense handel stop met die bekendstelling van die Nuwe Wêreld.

State, stede en hertogdomme langs die soutpaaie het swaar pligte en belastings opgelê vir die sout wat deur hul gebiede beweeg. Hierdie praktyk het selfs die vorming van dorpe, soos die stad München in 1158, veroorsaak toe die destydse Hertog van Beiere, Hendrik die leeu, tot die gevolgtrekking gekom het dat die biskoppe van Freising nie meer hul soutinkomste nodig het nie.

Die gabelle, 'n vervloekte Franse soutbelasting, is in 1286 ingestel en duur tot 1790. Vanweë die gabelle was gewone sout van so 'n groot waarde dat dit 'n massa-uittog veroorsaak het, indringers gelok het en oorloë veroorsaak het.

In die Amerikaanse geskiedenis was sout 'n belangrike faktor in die uitkomste van oorloë. In die Revolusie-oorlog het die Britte Loyaliste gebruik om die soutversendings van die Revolutionary te versper en ingegryp met hul vermoë om voedsel te bewaar. Gedurende die oorlog van 1812 is soutpekelwater gebruik om soldate in die veld te betaal, aangesien die administrasie te arm was om hulle met geld te betaal. Voordat Clark en Lewis na die Louisiana-territorium vertrek het, het president Jefferson in sy toespraak op die Kongres 'n soutberg, 180 myl lank en 45 breed, genoem dat hy naby die rivier van Missouri sou gelê het, wat van onskatbare waarde sou gewees het reis.

Tydens Indië se betreklik vreedsame onafhanklikheidsbeweging het Mohandas Gandhi die Salt Satyagraha-protes gereël om teen die Britse soutbelasting te paradeer.

Was dit die moeite werd om te lees? Laat ons weet.