Vroeë geskiedenis van die diereriem

leeg

Die diereriem is 'n gebied aan die hemel binne ongeveer 8 ° weerskante van die ekliptika, met alle moontlike posisies van die maan, die son en die meeste bekende planete. Die Engelse woord zodiac is afkomstig van zōdiacus, die gelatiniseerde vorm van die Oudgriekse zōidiakòs kýklos, wat dui op "kringloop of sirkel van diere". Zōidion (ζῴδιον) is die verkleinwoord van zōion (ζῷον, "dier"). Die naam dui die invloed van diere (en mitologiese basters) onder die twaalf tekens aan.

Oorsprong- Babilon

Die verduistering in sterretekens begin in die Babiloniese sterrekunde omstreeks 1300 v.G.J. Die dierenriemfoto's op sterre in ouer Babiloniese sterrekatalogusse, soos die MUL.APIN-rekord, wat ongeveer 1100 v.C. Sommige sterrebeelde kan nog verder terug geskets word na bronne uit die Bronstydperk (Eerste Babiloniese dinastie) bronne, waaronder Cancer "The Crab", uit AL.LUL "The Crayfish", Gemini "The Twins", uit MAŠ.TAB.BA.GAL. GAL “The Great Twins”, onder andere opgeneem.

Rondom die aanbreek van 500 v.C. het Babiloniese sterrekundiges die ekliptika in 12 gelyke "tekens" verdeel, ooreenkomstig 12 skematiese maande van elk 30 dae. Elke teken het 30 ° hemelse lengtegraad ingesluit en vorm dus die eerste bekende kosmiese koördinaatstelsel. Volgens moderne astrofisika-berekeninge is die diereryk tussen 409-398 v.C. en waarskynlik binne enkele jare van 407 v.C. aan die publiek uitgevind.

In die Babiloniese sterrekundige rekords is gewoonlik 'n planeetposisie verskaf met betrekking tot 'n sterreteken alleen, minder dikwels in bepaalde grade binne 'n teken. Vir kortstondige tyd was die daaglikse posisie van 'n planeet nie so belangrik soos die astrologiese belangrike datums toe die planeet van die een sterreteken na die ander oorgesteek het nie.

Jyotisha- Hindoe Zodiac

Jyotish, nou die term vir populêre Hindoe-astrologie, was histories die kennistak wat gewy is aan die waarneming van sterrekundige liggame om die regte tyd vir die Vediese praktyke te skat. Dit is een van die ses Vedangas of aanvullende wetenskap wat verband hou met die Vedas wat ontwikkel het. Hierdie vakgebied was betrokke by die vasstelling van die dae en ure van Vediese rituele. Dit is meer as 1000 jaar voor die Babiloniese astronomiese kennis. Die Jyotisha word egter nie baie gebruik in astrologiese voorspellings nie, en dus kom Babylon eerste in die diereriem. Die Hindoe-diereriem gebruik die sideriese koördinaatstelsel, wat verwys na die vaste sterre. Die tropiese diereriem word gedeel deur die ekliptika en die ewenaar se kruisings, wat elke 1 jaar op die agtergrond van onbeweeglike sterre skuif teen 'n tempo van 72 °, wat die wonder skep, bekend as die presessie van die equinoxes.

Die Hindoe-sterretekens en soortgelyke Griekse tekens klink baie anders, onderskeidelik in Sanskrit en Grieks, maar hulle simbole is byna identies. Kumbha beteken byvoorbeeld 'waterkruik' en verteenwoordig Waterdraer, die 'waterdraer', en dhanu beteken 'boog' en beteken Boogskutter, die 'boogskutter'.

Hebreeuse sterrekunde en astrologie

Die Dierenriemkennis word ook in die Hebreeuse Bybel genoem; EW Bullinger het die diere wat in die boek Esegiël verskyn, as die sentrale tekens van die vier kwartiere van die diereriem weergegee, met die bul is die Taurus, die leeu as Leo, die man wat die waterman uitbeeld en die Eagle Skerpioen beskryf. Sommige outeurs het die twaalf stamme van Israel met dieselfde tekens verbind en / of die Hebreeuse maankalender met 12 maande in 'n maanjaar.

Hellenistiese en Romeinse era

Die Babiloniese sterrekords het in 334 vC met Eudoxus van Cnidus in aanraking gekom met die Griekse sterrekunde. Chaldea of ​​Babilonië in die Hellenistiese wêreld het met astrologie so erkenning gekry dat 'Chaldeese wysheid' onder Romeine en Grieke die sinoniem van waarsêery deur die sterre en planete geword het. Hellenistiese astrologie is gedeeltelik afgelei van Egiptiese en Babiloniese astrologie. Horoskopiese astrologie het die eerste keer in Ptolemeïese Egipte ontwikkel (305 v.G.-30 v.G.J.). Die Dendera-diereriem, 'n reliëf wat dateer uit 50 v.G.J., is die eerste bekende weergawe van twaalf tekens se klassieke diereriem.

Die oudste Griekse teks wat oorleef het met behulp van die Babiloniese verdeling van die diereriem in 12 tekens van 30 gelyke grade, is die Anafhoricus van Hypsicles van Alexandrië (fl. 190 vC). Veral belangrik in die evolusie van Westerse horoskopiese astrologie was die sterrekundige en astroloog Ptolemeus, wie se werk Tetrabiblos die grondslag van die Westerse astrologiese tradisie gelê het. Onder Ptolemeus is die huise, tekens en planete van die diereriem gerasionaliseer en die gebruik daarvan op 'n manier bepaal wat tot vandag toe nog min ontwikkel het.

Ptolemeus het in 200CE geleef, drie eeue nadat hy die equinoxes se presessie deur Hipparchus ontdek het, ongeveer 130 VC. Hipparchus se verlore werk oor presessie het nooit baie wyd gedwaal voordat dit deur Ptolemeus tot roem gebring is nie. Daar is min verslae van presessie buite die werk van Ptolemeus tot laat in die Oudheid. Teen hierdie tyd was die invloed van Ptolemeus op groot skaal gevestig. Ptolemeus het die teoretiese basis van die westelike diereriem aangeteken as 'n tropiese koördinaatstelsel. Die diereriem is in lyn met die sonstilstand en eweninge, eerder as die sigbare sterrebeelde wat dieselfde name dra as die sterretekens.

Was dit die moeite werd om te lees? Laat ons weet.