Die Soedanese regering spreek die verbintenis uit om vredesooreenkoms te implementeer

leeg
Die voorsitter van Soedan se Soewereine Raad, Abdel Fattah al-Burhan, die president van Suid-Soedan, Salva Kiir, en die president van Chad, Idriss Deby (voor, van L tot R), hou die vredesooreenkoms in Juba, Suid-Soedan omhoog.

Die Soedanese regering het Donderdag hul verbintenis uitgespreek om die vredesooreenkoms wat hy onlangs met gewapende rebellegroepe onderteken het, uit te voer.

Mohamed Hamdan Daqlu, ondervoorsitter van Soedan se Soewereine Raad en hoof van die onderhandelingsafvaardiging van die regering, het Donderdag teruggekeer na die hoofstad Khartoem uit Suid-Soedannese hoofstad Juba, vergesel deur die verteenwoordigers van die gewapende bewegings wat die ooreenkoms onderteken het.

"Vandag het ons die bladsy van gewapende stryd gevou en die fase van vrede, konstruksie en ontwikkeling betree," het Daqlu op 'n perskonferensie op die Khartoem-lughawe gesê.

Daqlu noem sy vergadering met Abdel Aziz Al-Hilu, leier van die Sudan People's Liberation Movement (SPLM) / noordelike sektor wat nie die vredesooreenkoms onderteken het nie.

Hy het gesê dat die vergadering die dooiepunt gebreek het wat die hervatting van die vredesonderhandelinge belemmer het, en beloof om vrede te bewerkstellig met die leier van Al-Hilu en die Sudan Liberation Movement (SLM), Abdul-Wahid Mohamed Nur.

Intussen het Yasir Arman, ondervoorsitter van die SPLM / noordelike sektor, onder leiding van Malik Agar, op die perskonferensie gesê dat die besoek van die afvaardiging van die gewapende bewegings aan Khartoem die begin van die implementering van die vredesooreenkoms was.

Op 3 Oktober onderteken die Soedanese regering en die gewapende groepe 'n finale vredesooreenkoms in Juba om hul gewapende konflik te beëindig.

Die ooreenkoms eindig ongeveer 17 jaar van konflik in die Darfoer-streek in Soedan en ongeveer nege jaar oorlog in Suid-Kordofan en die Blou Nyl-streek.

Volgens die VN-statistieke het die Darfoer-konflik, wat in 2003 uitgebreek het, ongeveer 300,000 dood en 2.5 miljoen ander mense ontheem, terwyl die oorlog in Suid-Kordofan en Blue Nile ongeveer 1 miljoen mense geraak het sedert die uitbreek in 2011.

Die finale vredesooreenkoms het protokolle ingesluit oor veiligheidsreëlings, verdeling van mag en welvaart, vergoeding vir ontheemde mense en vlugtelinge, grondbesit en die verwesenliking van geregtigheid en ontwikkeling.

Sedert Oktober 2019 bemiddel Suid-Soedan tussen die Soedanese regering en die gewapende groepe uit Darfoer, Suid-Kordofan en die Blou Nyl-streek.

Soedan se Justisie- en Gelykheidsbeweging, gelei deur Jibril Ibrahim, die Sudan Liberation Movement (SLM) / Minni Minnawi-faksie, die Sudan People's Liberation Movement (SPLM) / noordelike sektor en opposisiegroepe uit Oos-, Sentraal- en Noord-Soedan, het aan die gesprekke deelgeneem. met die regering.

Maar die SPLM / noordelike sektor onder leiding van Abdel-Aziz Al-Hilu het nie die vredesooreenkoms ingekleur nie, terwyl die SLM / Abdul-Wahid Mohamed Nur-faksie selfs geweier het om aan te sluit by die vredesonderhandelinge.

Was dit die moeite werd om te lees? Laat ons weet.