Waarom het ons verskillende tydsones?

leeg

Een van die fassinerende dinge op hierdie planeet is die voorkoms van verskillende tydsones. Mense wonder al eeue waarom dit môre in hulle plek is en middernag in 'n ander wêrelddeel. Dit het gelei tot een van die opwindendste vrae van alle tye: waarom het ons verskillende tydsones?

Aard van die aardbol

Voordat 'n verduideliking vir die vraag gegee kan word, is dit beter om eers die vorm van ons planeet, die aarde, voor te stel. Dit het die vorm van 'n bol, en dit draai op 'n paal wat as genoem word. Omtrent elke 24 uur draai die aarde een volle draai op sy as, en dit is 'n dag.

Dink nou aan die skyn van fakkel op 'n aardbol. U sal sien dat slegs 'n deel van die wêreld die lig sal ontvang, en dat die ander kant van die wêreld in die donker sal wees. Met die rotasie van die aarde ontvang verskeie dele van die planeet sonlig of is hulle in die donker sone, wat ons dae en nagte gee.

Sodra u kant van die planeet in die sonlig draai, kan u die sonsopkoms waarneem en u dag begin. Onmiddellik draai jou area uit die sonlig en in die donker gebied, jy sal die sonsondergang sien en die nag begin.

As die wêreld een tydsone gehad het, sal daar chaos wees. Dit is omdat sommige middae die oggend, middag of selfs middernag plaasvind. Namate verskillende wêrelddele op verskillende tye daglig begin afwerk; dan is daar 'n behoefte aan verskillende tydsones.

Tydsones in die verlede

Dit is interessant dat mense al eeue lank tydsones beleef, maar die verskil is dat dit nie so georganiseerd was soos nou nie. Ongeveer 100 jaar gelede het verskillende stede hul eie tyd vasgestel. Dit was die taak van een van die inwoners om toe te sien dat die stadsklok middag aandui wanneer die son elke dag op die hoogste punt in die lug is. Dan sou hulle in die dorp of dorp rondbeweeg om ander se horlosies aan te pas sodat almal dieselfde kan wees.

Die koms van moderne tydsones

Die wêreld het mettertyd meer betrokke geraak, en mense het met groter frekwensie begin reis. Die opkoms van spoorweë in Noord-Amerika het beteken dat dit uitdagend geword het om by die ou en plaaslike tydsones te hou. Op 'n spesifieke tydstip het dit so chaoties geword dat die Verenigde State van Amerika alleen het soveel as 75 tydsones regoor die land gehad.

Dinge het ingewikkelder geraak met tydsones en teen die einde van die 19de eeu het wetenskaplikes saamgekom om 'n innoverende tydsone-stelsel te ontwikkel, en hulle noem dit Standaard Tyd.

Die stelsel het behels dat daar 'n denkbeeldige lyn was wat by Greenwich in Londen begin het, en die belangrikste lengtelyn wat die hoofmeridiaan genoem word. Longitude self is die hoekafstand tussen die Greenwich-hoofmeridiaan en enige ander meridiaan.

Die tyd op die Greenwich-plek is die Greenwich Mean Time (GMT) genoem. Om vanaf Greenwich weswaarts te beweeg, beteken een uur vroeër vir elke 15 grade of tydsone terwyl u na die ooste beweeg, elke uur een uur met dieselfde 15 grade skuif.

Interessant genoeg, toe die nuwe GMT-sone-stelsel in werking gestel is, is dit nie deur almal wêreldwyd aanvaar nie. Sommige lande het daarop aangedring om hul tydsones te hê, en hulle het dit tot op hierdie datum gehandhaaf. 'N Uitstekende voorbeeld is China; alhoewel die land drie standaard tydsones dek, gebruik dit dieselfde tydsone vir die hele land.

Met verloop van tyd het meer lande sones omarm, en dit verklaar waarom daar vandag 24 standaardtydsones gebruik word. Sommige sone het voordele. As u byvoorbeeld verskillende tydsones gebruik, sal u middag, ongeag waar u in die wêreld is, ooreenstem met die middag wanneer die son op sy hoogste punt in die lug is. Dit is boonop 'n maklike manier om tydsones wêreldwyd te klassifiseer, anders as die chaos in die verlede.

Was dit die moeite werd om te lees? Laat ons weet.